Historie

Alder ingen hindring

Kampen Janitsjarorkester ble stiftet 10. september 1929, men ingenting tyder på at alderen tynger. Orkesteret har ledet an på en rekke felt innen korpsbevegelsen uten egentlig å ha vært et aktivt medlem av den samme. Orkesteret har alltid gått sine egne veier, hvor det musikalske når det gjelder stil, innhold og utførelse har stått i sentrum. Swing-musikk i gatene ble innført på tidlig 50-tall hvor 12th Street Rag var den første «låta» med et hundretall lignende arrangementer til å følge opp.

En trang fødsel på Østkanten

Det var en liten gjeng unge gutter i 13-15 års alderen som startet det hele. Sigurdsgate 5 på nedre Kampen regnes som selve fødestedet. Instrumentene ble rasket sammen så godt det lot seg gjøre? En viktig kilde var skraphandleren der instrumentene ble kjøpt etter vekt og ikke kvalitet. Rolf Letting pekte seg tidlig ut som en leder, og han dirigerte orkesteret sammenhengende i hele 42 år med samme suverene oversikt, pedagogisk innsikt og inspirasjon. Orkesteret utviklet seg raskt under Rolf Lettings ledelse. Med spilling i mindre jazz- og danseband i helgene og øvelser på Kampen på torsdager. Herfra stammer tradisjonen med å spille jazz i gaten. Noe som til fulle kan oppleves for eksempel på 17. mai på Karl Johan i Oslo. Bildet viser et av de første fargebilder tatt i Oslo. Her trolig fra 17. mai 1938. Rolf Letting foran til venstre.

Den nyere tid

Kampeguttas svingende musikk i gatene startet for alvor etter krigen. 12th Street Rag var den første «låta». Senere er det blitt oppimot 100 «låter» av Rolf Letting, Frode Thingnæs og Helge Førde. Oslo Bys Kulturpris ble delt mellom Kampen Janitsjarorkester og dirigenten Frode Thingnæs i 1994. Sammen med æresmedlemsskapet av New Orleans by er orkesterets spilleglede og evne til ¨å spre svingende musikk blitt satt pris på mange andre i tillegg til dem som kranser Oslos gater ved parader på Karl Johan. En rekke album er kommet på markedet opp igjennom årene. 2001 ble også kronet med spillejobb på Oslo Jazzfestival sammen med Brazz Brothers. To elleville fulle hus fikk oppleve et samspill som nok overgikk forventningene til mange. Jubileumsåret 2014, vårt 85 års jubileum, ble feiret med festkonsert i Den Norske Opera med brask og bram som første amatørkorps til å fylle salen med korpsmusikk, sammen med vår gjesteartist Sylia Nymoen.

Samt en tur til Edinburgh i Skottland som «oppvarmingsband» for den militære tattoen.

Holmenkollen

Skianlegget i Holmenkollen har Kampen Janitsjarorkester spilt mang en gang. I 1992 underholdt vi sammen med Wenche Myhre etter at Manpowerstafetten var ferdig. Her er noen av «gutta» fotografert sammen med Wenche og Frode Thingnæs. Kampen Janitsjarorkester hadde et langsiktig samarbeid med Manpower over flere år, om det skyldtes at vi er et rent mannekorps er usikkert. Wenche Myhre har samarbeidet med Kampen Janitsjarorkester siden 1963 og hun er også eneste kvinnelige medlem, og æresmedlem.

 

Oslo Rådhus

I Oslo Rådhus har korpset spilt ved en rekke arrangementer, både offentlige og private jubileumsarrangementer. Korpset har i mange år hatt et svært godt forhold til Oslo kommune og til byen vår generelt. Som takk for det ble korpset i april 1996 tildelt Oslo Bys kunstnerpris : «Oslo vil takke Kampen Janitsjarorkester for gjennom korpsvirksomhet på høyt nivå å bidra til fest, glede og fellesskapsfølelse i byen vår». Her er korpset fotografert i Oslo Rådhus i anledning Kunstnerforeningen 150 år i 1999.

 

Stortorvets Gjæstgiveri

17 mai har vært og er kanskje den viktigste dagen i året for Kampen Janitsjarorkester. Selv om vi har mange oppdrag ellers i året, er denne dagen spesiell. Se for deg en hel dag hvor du gjør det du er glad i, vor vår del; å spille. Denne dagen starter 06:30 om morgenen med frokost, flaggheising, spilling flere steder i byen og til slutt barnetoget. Men vi er ikke ferdig der. På Stortorvets Gjæstgiveri har avslutter vi hver 17. mai med en «showkonsert». Samarbeidet med Stortorvets Gjæstgiveri startet for godt over 30 år siden, og har blitt en fast tradisjon på nasjonaldagen vår. Her er korpset fotografert oppe på verandaen på «Gjæstgiveriet» 17. mai i 2007 og som vi ser så er det fullt hus og stormende jubel. For de som ikke har vært der; så kan det anbefales, men vær ute i god tid. Det kan være «stinn brakke».

 

Turer

Vi har vært på turer i det store utland og innland. Og spilt på mange forskjellige tilstelninger ifra kurbad i Budapest til parade i Bourbon Street i New Orleans. Selv om byer som New York, Southampton, Murmansk og Berlin er besøkt, liker vi oss i Norge også. Byer som Bergen, Arendal, Tromsø, Alta, Hammerfest, Stryn og Krakerø, for å nevne noen, har vi besøkt og blitt sjarmert av.

 

New Orleans

Nordkapp

Murmansk

 

Og når vi i Loen Skylift blir spurt om vi kan spille When The Saints av en turist ifra USA, ja da går heisen fort ned igjen.